Kennemerduinen, Bloemendaal

Link wandeling
Duin, meer, zee, bos
9 km
1/5 Zwaarte
4/5 Waardering
Bezoekerscentrum Kennemerduinen,
Zeeweg Bloemendaal aan Zee
Bezoekerscentrum Kennemerduinen
Betaald bij bezoekerscentrum, ingang Koevlak

Een geweldig relaxte wandeling door de duinen waar je zowel op het einde als aan het begin lekker iets kan drinken of in het bezoekerscentrum van het park of bij strandpaviljoen Parnassia. (maart 2021)Duinmeer Het Wed

Met een vriendin besluiten we te gaan wandelen in nationaalpark Zuid-Kennemerland. Ik heb de wandeling “Koevlak-Parnassia” een jaar geleden al eens gelopen en vond hem toen al mooi. Het is Hemelvaart en mooi weer, dus we verwachten dat het op het strand heel druk zal zijn. Gelukkig is er voldoende plek op de betaalde parkeerplaats bij het bezoekerscentrum de Kennemerduinen (ingang Koevlak). De route start bij het bezoekerscentrum. Kort daarna komen we bij het gegraven duinmeer het Wed. Hier wordt flink gezwommen en gespeeld. De vorige keer dat ik hier wandelde, ben ik net voor het meer de verkeerde kant op gegaan en heb ik de route in tegengestelde richting gelopen. Eigenlijk is het simpel; je moet het zand oplopen en dan (pas) zie je de volgende paal. Deze route is aangegeven door “blauwe” bewegwijzering. Nadat we langs de helft van het meer gelopen hebben, gaan we verder door het duingebied Bokkenberg.

Duinen

De volgende etappe van de route gaat vooral door duinlandschap. De begroeiing die we tegenkomen is aangeplant in de eerste helft van de vorige eeuw. Men wilde het duinzand ervan weerhouden weg te stuiven, ten behoeve van de landbouw. Ik heb op internet gelezen dat in dit gebied ook Schotse hooglanders voorkomen die de begroeiing juist weer opeten en open trappen, omdat het gebied nu dreigt dicht te groeien. Noch de vorige noch deze keer kom ik koeien of hooglanders tegen.

Parnassia

Net voordat we het strand bereiken, klimmen we een uitzichtpunt op. Ik zou zeker aanraden om deze omweg te nemen voor het uitzicht. Kort na het uitzichtpunt komen we bij Strandslag Parnassia. Hier is ook een parkeerplaats, dus je kunt de wandeling ook vanaf hier beginnen. De terrassen zijn net een paar weken geopend (ze waren dicht vanwege corona). Helaas was het niet mogelijk om te reserveren en iedereen wil het terras op. We nemen daarom maar genoegen met een take-away en gaan op het strand zitten. Grappig genoeg zien we ook een mobiele viskar op het strand.

De terugweg

Na Parnassia begint de terugtocht. Gelukkig via een andere, ook zeer mooie route. Het duinmeer Het Vogelmeer is het eerste dat we zien op de terugweg. Kort daarna lopen we weer omhoog een observatiepunt op. Let goed op als je het observatiepunt aan de andere kant afloopt. Wij misten hier een blauwe paal en zijn kilometers de verkeerde kant opgelopen totdat we weer terugkwamen op de route die we op de heenweg gelopen hadden Het mooie van de terugweg is dat we na duin, eindigen in het bos. Geen brede saaie lanen, maar spannende kronkelweggetjes.

Gelukkig is er bij het bezoekerscentrum wel plek op het terras en beëindigen we deze zonnige dag met een koel drankje.

Ook al heb ik deze route nu twee keer gelopen, hij blijft mooi. Vooral als je, net als ik van duinen en strand houdt, is dit een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *